Jan Hamáček se chystá na summit Iniciativy tří moří za účasti prezidenta USA D. Trumpa

4. 7. 2017  |  Tiskové zprávy

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček bude ve čtvrtek 6. července zastupovat Českou republiku na summitu Iniciativy tří moří, který se koná ve Varšavě za účasti prezidenta USA Donalda Trumpa.

Summit se bude věnovat například možnostem silnějšího propojení dopravní a energetické infrastruktury mezi zeměmi Balkánu, střední a Východní Evropy. Kromě samotných jednání je plánované také veřejné vystoupení prezidenta Donalda Trumpa.

„Očekávám, že se bude mluvit i o dovozu zkapalněného zemního plynu z USA do Evropy, tedy i k nám. Opakovaně jsem už několik let při setkáních s americkými politiky naléhal na uvolnění exportu amerického zemního plynu do Evropy. Jsem rád, že se mění přístup americké vlády,“ upozornil Jan Hamáček. „Znamenalo by to do budoucna menší závislost na nynějších dodavatelích a případně i tlak na cenu pro koncového uživatele. Mohlo by to také výrazně přispět k posílení energetické bezpečnosti naší země. Podmínkou však je, že zlepšíme propojení energetických infrastruktur našich zemí,“ upřesnil Jan Hamáček.

„Je dobře, že se summitu zúčastní rovněž prezident Donald Trump. Svědčí to o jeho snaze o větší angažovanost v Evropě a o posílení atlantické vazby. Bude to příležitost představit panu Trumpovi některá specifika střední a východní Evropy a hovořit o možnostech lepší a výhodnější spolupráce,“ míní předseda Sněmovny.

Iniciativa tří moří je uskupení dvanácti členských zemí Evropské unie ze střední a východní Evropy a Balkánu. Na summitu ve Varšavě budou většinu zemí zastupovat prezidenti. Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček byl Milošem Zemanem pověřen zastupováním České republiky. „Je to rozhodnutí, které je plně v kompetenci pana prezidenta. Já jsem rád jeho nabídku přijal. Koneckonců zastupoval jsem jej na podobných akcích už i v minulosti,“ upřesnil Hamáček.