Vyjádření předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka k ocenění Jířího Bradyho

26. 10. 2016  |  Tiskové zprávy

Vyjádření předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jana Hamáčka k ocenění pana Jiřího Bradyho za celoživotní postoje:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR zítra ocení pana Jiřího Bradyho za jeho celoživotní postoje. Chceme tak připomenout jeho osud a utrpení, kterým si musel s ohledem na svůj původ projít v době nacistického režimu. Osobně si velmi vážím přínosu pana Bradyho k vzdělávání dalších generací i k obnově demokracie v naší zemi.

Byla to ostatně právě Poslanecká sněmovna, která Jiřího Bradyho na státní vyznamenání navrhla. I proto jsem rád, že v prostorách Poslanecké sněmovny proběhne slavnostní shromáždění, které Jiřího Bradyho důstojně ocení.

Úctu a poděkování si stejně tak zaslouží i řada těch, kterým bude 28. října večer předáno prezidentem republiky státní vyznamenání, a to i s ohledem na skutečnost, že mezi navrhovateli byly obě komory Parlamentu ČR.  Proto jsem se rozhodl zúčastnit se tradiční ceremonie připomínající vznik československého státu a slavnostního předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále. Následné oslavy se účastnit nebudu. Je to můj osobní postoj k událostem posledního týdne.

Byl bych rád, aby slavnostní ceremoniál, který se ve čtvrtek odehraje v prostorách Poslanecké sněmovny, byl vnímán také jako projev úcty k 28. říjnu."

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR ocení Jiřího Bradyho na svém slavnostním shromáždění, které se uskuteční ve čtvrtek 27. října 2016 v 11:00 hodin.