Proč jsem hlasoval pro vyslání našich vojáků do Afghánistánu

3. 5. 2008  |  Zahraniční politika

thn-blok.jpg

Jsem jedním z dvanácti sociálnědemokratických poslanců, kteří hlasovali pro vyslání speciálních sil ministerstva obrany do operace Trvalá svoboda v Afghánistánu. Naše hlasy pomohly vládě tuto misi prosadit. Na svůj postoj jsem nyní poměrně často tázán. Důvodů, které mne k souhlasu s vysláním vojsk vedly, je několik, zde uvádím alespoň tři, které považuji za stěžejní.

Reagujete na příspěvek:

Výpomoc od ČSSD vládě  |  Vladislav Černík  |  5. 5. 2008 23:05:58
Vážený poslančě,
z letmého pohleduby se mohlo zdát, že vůči předchozím afgánským misím jde o totéž.

Ovšem situace je podstatně jiná v souvislostech, což sice uniká ministryni války
a ministrovi Von und Zu..., ale nám to je asi zřejmější.
Vyslaná jednotka si vysloužila již své ostruhy a stala se známou a ceněnou, totiž
v kruzích blízkých Al-Kajdá.
Což po atentátech v Madridu by nám asi mělo vyvolávat jisté mrazení.
Jisté signály našich zvláštních služeb už tu byly.
A také naše tajné služby byly nějak zreorganizovány(?).
Jejich účinná kontrola však
nebyla zavedena. Jaká pak může být kvalita jejich informací, které by svědčily proti vyslání?

Válka v Afganistanu vedená USA nevede k cíli, ale spíše vede k oslabení
tamní vlády a zvýšení produkce opia. Takže režie této eskapády by měla mýt
zásadněji pozměnena. Ostatně i Luboš Zaorálek je podobného mínění.
A důvěryhodnost ČSSD se pozná v tom, že neustále s občanské veřejností si hodnotí své dřívější postoje a je schopna i jisté diskontinuity, a nebojí se jako svíčková bába "bezbožníka".
Dále vnitropoliticky vzato: zhoršila se vojenská situace u nás, byly zrušeny záchranné prapory. Jako byvší důstojník CO v záloze něco málo o tom vím.
Po povodních by měl být jasný signál, nebude-li na tyto programy, pak je třeba vyslat signál zkrácením zahr. misí.
Dále mezítím nám vznikly i oběti na životech, ba se hlasovalo při "pozdržení" informace o poslední oběti. A navíc způsobem dosti groteskním!
Má-li ČSSD ve svém posl. klubu mezi sebou exponenta tajných služeb a exministra vnitra pak by měla rovněž zachytit, že tzv. je něco ve vzduchu.
A vzniknou-li oběti, pak slušná vláda se poradí s občany, neudělá-li to,
pak slušná opozice návrh na další misi nepodpoří.
A zákon o referendu nemáme, Radar máme před dveřmi.
A tyto naše bezpečnostní slabiny si Al-Kajdá o nás najde na Internetu.
My si ale její miny tam nenajdeme.

Jako bonus pak dávám návrh, aby z řad PRO-hlasujících pak
byl vylosován poslanec, který by pak třeba 1/2 roku strávil v oněch polních podmínkách.
Vladislav Černík

Přidejte svou reakci

(Tato otázka slouží k ověření, zda nejste spamovací robot.)
      Zpět  

* Vyplnění položek označených hvězdičkou je povinné.

Kalendář akcí

Tiskové zprávy

23. 5. 2010

Jan Hamáček: Kritika od ministra Chmiela je úsměvná

(Praha 23. května 2010) S potěšením jsem zaznamenal, že do této doby zcela nevýrazný ministr pro evropské záležitosti má nějaký názor. To je ale bohužel jediná pozitivní stránka jeho dnešního vystoupení.

12. 11. 2009

Karel Schwarzenberg by měl vysvětlit výši odměn svého náměstka

Na základě informací otištěných v týdeníku Euro č. 44/2009 vyjadřuji vážné znepokojení nad hospodařením ministerstva zahraničních věcí v období Topolánkovy vlády.

12. 8. 2009

Pozvánka na tiskovou konferenci

Kandidáti ČSSD do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky za okres Mladá Boleslav si Vás dovolují pozvat na tiskovou konferenci spojenou se startem volební kampaně. Tisková konference se bude konat v pondělí 17. srpna od 15 hodin na sekretariátě ČSSD Mladá Boleslav, Husova ulice 192.

Prosím počkejte než se můj poslední tweet načte...